Individuele hulpverlening aan jeugdigen

Op De Gagelhoeve, Centrum voor Ervarend Leren, worden jeugdigen aangemeld vanaf 5 jaar waarbij voor enige tijd ondersteuning nodig is in de vorm van behandeling en/of begeleiding. De kinderen en jongeren willen graag bijvoorbeeld meer weerbaar worden naar andere kinderen of volwassenen toe, minder angstig, meer plezier krijgen in school of minder moeite krijgen met het ritme in een dag, of ze willen moeilijke situaties in hun leven verwerken (rouw en trauma).

Het doel is altijd om meer veerkracht te ontwikkelen om vooral sociaal-emotionele vraagstukken aan te kunnen gaan. Het leren op school wordt echter ook niet vergeten, vaak zien we dat jeugdigen ook sterk reageren op de eisen die er vanuit school aan hen gesteld worden en waarvan vaak niet duidelijk is wat de redenen zijn waarom het allemaal zo lastig is.

Neem contact op

Aanmelden traject

Aanmelding kan plaatsvinden via het contactformulier op deze website. Vaak wordt er verwezen via een organisatie: meestal via gemeentelijke centra voor jeugd en gezin, maar ook via een arts, de jeugdbescherming, of collega-gedragswetenschapper.

We starten altijd met een kennismaking met de jeugdige, ouders en het netwerk. Deze kennismaking vindt bij voorkeur plaats op zaterdagmiddag, onderdeel van de kennismaking is ook een ervaringsgerichte activiteit. Als hulpverleners ook een rol hebben in deze kennismaking kan ook voor een doordeweeks moment worden gekozen. De kennismaking wordt altijd afgerond met de vraag:” Is de Gagelhoeve een plek waarbij je je op fijn en op je gemak kunt voelen en daardoor nieuwsgierig kunt worden naar jezelf zodat er geleerd kan worden? “  De jeugdige kan met het netwerk deze vraag bespreken. Als er een ja komt op deze vraag wordt de beschikking geregeld en wordt een startdatum afgesproken.

Vergoeding traject

Als een jeugdige of gezin vraagstukken heeft waarbij jeugdhulp op zijn plaats lijkt, kan op De Gagelhoeve een vorm van hulpverlening worden geboden, passend bij de ondersteuningsbehoefte van  kinderen en ouders. Dit is altijd een aanbod op maat. We zijn aangesloten bij de Stichting Samenwerkende Zorgboerderijen. Zij verzorgen de inkoop van hulp vanuit de Jeugdwet en de WMO voor De Gagelhoeve. De Gagelhoeve is gecontracteerd voor individuele behandeling (orthopedagogische behandeling specialistisch, GGZ- basis en specialistisch) en begeleiding (basis en specialistisch) en daghulp voorzieningen voor de gemeentes in N-O Brabant voor jeugdhulpverlening. De meeste cliënten komen uit de regio N-O Brabant. De Gagelhoeve probeert vooral aan de vraag vanuit deze regio te voldoen, zodat we korte wachttijden houden. We zijn voor meer gemeentes en regio’s gecontracteerd, echter bij uitzondering kunnen wij jeugdigen uit de andere regio’s ook plaatsen. Andere bij SZZ aangesloten zorgboerderijen, liggen dan meer voor de hand.

Hulpverleningsproces individueel en toch ook samen

Na het afgeven van de beschikking zijn er twee startbijeenkomsten met de jeugdige. Daarna volgt het oudergesprek waarbij de zorgen en de doelen worden besproken. Ouders kunnen tijdens de sessies in het coachhuisje een kopje koffie of thee drinken en even de tijd voor zichzelf nemen. Elke sessie wordt nabesproken met ouders (bij jongeren met inspraak van hen) en we spreken het ‘huiswerk’ door. Huiswerk bestaat meestal uit iets opschrijven als het zich voordoet, of iets een paar keer oefenen in een bepaalde situatie. Soms vinden op een apart moment oudergesprekken plaats, zonder de jeugdige, om ook ouders te ondersteunen in hun opvoedingsaanpak. Waar nuttig, kan het zijn dat er ook gezinsmomenten gecreëerd worden, zodat de kinderen en ouders ook van elkaar kunnen leren en plezier kunnen hebben. Ouders kunnen ook gevraagd worden om te deel te nemen aan een sessie met hun kind of hun kind te observeren tijdens de activiteiten. Als school ook een context is waarin jeugdige problemen ervaart, is er ook regelmatig overleg met leerkrachten en ondersteunend personeel. Wanneer nodig is er observatie mogelijk, handelingsgerichte diagnostiek en ondersteuning van de school.

We werken zoveel als mogelijk via een rooster met een vaste begeleider en vaste afspraken voor behandeling en begeleiding, van maandag tot en met vrijdag. We houden rekening  met school-, werktijden en mogelijkheden in het kader van vervoer. Soms moeten we daar echter, tijdelijk van afwijken. Daarnaast maken we afspraken met ouders/ verzorgers voor gesprekken, deze kunnen ook in de avond (via Teams) plaatsvinden. Ook initiëren, of sluiten we aan bij gesprekken op school en andere hulpverlenersinstanties (meestal via Teams).

Aan de hand van een ondertekend zorgplan met daarin doelen wordt de hulpverlening vormgegeven. Het zorgplan wordt opgesteld voor de duur van maximaal een half jaar. De doelen en de geboden hulpverlening worden geëvalueerd. Tussentijds kunnen er evaluatiemomenten gepland worden. Na zes maanden kan een bijgesteld zorgplan worden opgesteld.

Bij individuele behandeling en begeleiding wordt een sessierapportage gemaakt in een boekje dat elke keer meegaat met de cliënt. Wij maken foto’s alleen in het kader van de hulpverlening. De ervaring in een moment wordt vastgelegd en wordt gebruikt voor de cliëntrapportage. De foto’s worden vernietigd als de cliënt uit zorg gaat.

Ook wordt er gerapporteerd in een cliëntensysteem, deze is in te zien.

Indien noodzakelijk voor de hulpverlening, maken wij gebruik van diagnostische instrumenten. Hiervoor vragen wij instemming.  De resultaten en conclusies worden besproken met cliënten, ouders/verzorgers. Daarnaast maken wij standaard gebruik van een aantal vragenlijsten voor de inventarisatie van problemen en mogelijkheden. Ook wordt er geëvalueerd aan de hand van resultaten uit vragenlijsten.

Er kan na een  evaluatiemoment gerapporteerd worden naar de verwijzer, waarbij in hoofdlijnen wordt beschreven of de doelen zijn behaald en wat een mogelijk vervolg kan zijn, na goedkeuring van ouders cliënten/ouders/verzorgers.

Ouders/Verzorgers zijn zelf verantwoordelijk voor de continuering van zorg en moeten zelf een vervolggesprek inplannen met het Centrum voor Jeugd en Gezin, huisarts of andere verwijzer.