Ons aanbod voor behandeling en begeleiding
We werken zoveel als mogelijk buiten, in de natuur, in beweging, met oefeningen, met wandelen. We zitten dus zo min mogelijk aan tafel; als we bewegen in ons lijf dan kunnen we ook bewegen in onze gedachten. Natuurlijk praten we ook, maar het ervaren staat centraal. De meeste tijd worden er opdrachten aangeboden van waaruit jouw levensverhaal inzichtelijk wordt, je mogelijkheden in je leven kunnen worden verkend en geoefend, en eventuele trauma’s kunnen worden verwerkt, je anders naar je levensverhaal kunt gaan kijken. We zetten hierbij graag ook taken in interactie met dieren in, vooral de paarden geven mogelijkheden tot leerrijke ervaringen.
Veel voorkomende hulpvragen zijn gericht op reguleren van emoties, ontwikkelen van sociaal inzicht en vaardigheden, traumaverwerking en omgaan met prikkels.
We werken systeemgericht, niet alleen met het individu: de jeugdige of volwassene, maar ook altijd wie voor jou belangrijk is, gezinsleden, familie, vrienden, je mentor of leerkracht. Orthopedagogen werken altijd vanuit het systeem, met aandacht voor diegene die is aangemeld, maar altijd in samenwerking met de mensen die belangrijk zijn voor diegene die is aangemeld.
We maken gebruik van de volgende evidence-based behandelingsmethodieken:
We volgen de richtlijnen voor de jeugdhulp vanuit NJI en de beroepsverenigingen waar wij bij aangesloten zijn: richtlijnenjeugdhulp.nl en jgzrichtlijnen.nl.
We participeren in het Pegasusonderzoek: Psychotherapy incorporating horses (PIH). Omdat we het belangrijk vinden om altijd zo effectief mogelijke methodieken in te zetten (zoals de bekende, al langer bestaande methodieken zoals EMDR en CGT), doen wij als praktijk ook mee aan het ZONMW gefinancierd Pegasus onderzoek, zodat ook dit stuk van ons werk, de inzet van paarden, evidence-based wordt. Voor meer info: onderzoek Karakter en Radboud UMC.
De looptijd van het onderzoek is van 2020 tot 2025. We bieden een ervaringsrijke leeromgeving door ook specifieke activiteiten met paarden in te zetten en dit na te bespreken. Dit wordt ook wel Equine Assisted Coaching genoemd. Het inzetten van paarden is heel direct: het is én denken én doen, en vooral voelen. Het ervaren geeft betekenis aan jouw denken en handelen.
De meerwaarde van paarden
Paarden zijn prooidieren. Leven in een kudde zorgt voor veiligheid. Paarden leven in het hier en nu. Ze merken alles op in hun omgeving en reageren hier altijd op. Paarden horen veel (bijvoorbeeld hartslagen, ook van mensen), kunnen bijna alles zien in 1 oogopslag (spierspanning en gezichtsuitdrukkingen, bijna volledige 265 gradenblik), en voelen alles op de huid (een vliegje wordt gevoeld). Ons gedrag, van buiten maar ook wat er binnen in ons omgaat, geeft dus altijd een reactie bij de paarden.
De reacties van de paarden bieden ons de mogelijkheid om ons meer bewust te worden van onszelf en veranderingen aan te gaan. Het geeft ons als behandelaren de mogelijkheid om in het moment zelf de cliënten te bevragen: Wat gebeurt hier? En dus in het moment zelf bewustwording tot stand te brengen van gedragspatronen, gedachten en gevoelens. Het geeft daarom een directe mogelijkheid tot experimenteren, tot veranderen. Ga naar dit e-book voor 20 redenen om paarden in te zetten voor coaching en therapie.